Nyomdai technikák

Aranymetszés
A méretre vágott könyvtest fej, láb- és hosszmetszetének díszítése aranyfüsttel.

Bemetszés, riccelés
Az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágjuk át. Bemetszést, riccelést alkalmazunk pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően.

Bígelés
Törésre hajlamos, merev, vastag kartonféleségek hajtási vonalának kialakítása. Dobozok, papírképkeretek készítésénél használjuk ezt az eljárást.

Cérnafűzés
A többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve cérnával összevarrjuk. A cérnafűzéssel készült könyvek a ragasztókötött könyvekkel ellentétben teljesen kinyílnak.

Dombornyomtatás
Nyomdai eljárás, melynek célja a rajzok reliefszerű kidomborítására a papír felületéből.

Drótfűzés
Az ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés, drótgázsi.

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás, mely a nyomat tartósságát, szépségét fokozza. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Formalakk
A papír adott helyén és kiterjedésében felvitt lakkréteg, amely tetszőleges formájú lehet, így kiemelve a grafikát.

Irkafűzés
Két vagy több kapocs, amely a kiadványt összefogja.

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.

Kötegelés
A nyomdai termék (főként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel való összefogása.

Ofszetnyomtatás
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.

Riccelés
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érjük el, hogy a címkék a hordozópapírról egyenként leszedhetők legyenek.

Spirálkötés/spirálozás
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Műanyag vagy fém spirálozás is lehetséges.

Stancolás
Kartondobozok, címkék kivágása megfelelő vágóformával. Stancolásnál a papírt egy nagyon vastag, szívós, kemény felületű lapra helyezzük, majd felülről a kivágásnak megfelelő stanckést nyomunk rá.

Transzfernyomás

A transzfernyomást ruhák, hátizsákok, esernyők, övtáskák sporttáskák emblémázásakor használjuk.

A közvetett nyomási módszer során a festékeket speciális műanyag bevonatú transzfer matricára nyomjuk, majd magas hőmérséklet alatt „transzferáljuk” a ruhára.

A „hideg szakításos” transzfer-technológiát olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a színek maximális fedettsége a cél. Például sötét alapszínű termékek esetében, illetve olyan hőérzékeny, szintetikus alapanyagú áruknál, amelyek alakja torzulhat a magasabb hőfokú, „forró szakításos” transzfer eljárás esetén.

Érdemes még a termék összeállítása előtt emblémáztatni. Ha a nyomtatandó felülethez közel (2-3 cm-re) van varrás vagy kiemelkedő felület, ez akadályozhatja a nyomtatást, így az embléma szélei nem tapadnak megfelelő mértékben az anyagra.

Szublimációs transzfer nyomtatás

Ez a legjobb minőséget biztosító digitális transzfernyomtatási technológia a fényképes ajándéktárgyak készítéséhez.

A technológia lényege a speciális festékben rejlik, mely kb. 150 oC felett szublimálódik. A szublimálás egy kémiai folyamat, szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotúba alakulást jelent. A folyamat közben a tárgyak felületébe transzferálódik. A hőtranszfer feltétele a tárgy megfelelő anyaga/felülete, mely textileknél műszál, szilárd tárgyaknál (fém, üveg, kerámia stb.) pedig speciális lakk bevonatot jelent.

Fontos, hogy 100% pamut, bőr, vagy kezeletlen üveg, fém, fa és kerámia alapanyagokra sajnos nem lehet szublimációs tintával nyomtatni.

A többi digitális transzfernyomtatási eljárással szemben (vasalható fólia lézernyomtatóval vagy tintasugaras nyomtatóval, vizes transzfer stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a tinta kitapinthatatlan és eltávolíthatatlan! Pl. a kerámia bögre nyomtatott felülete hasonlóan fényes és sima marad, mint a nem nyomtatott részén, vagy textileknél a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan rugalmas marad, mint a nem nyomtatott részeken.  

Miért érdemes a szublimációs transzfernyomást választani más transzfernyomtatási eljárással szemben?

  • Mert a szitázás nagyobb beruházást igényel, csak nagy darabszámnál gazdaságos eljárás.
  • Mert a vasalható transzferpapírok egy hordozó rétegben viszik át az anyagot a termékre, így a nyomtatás kitapintható és kevésbé tartós.
  • Mert a szublimációs nyomtatás esetén a nyomtatott felület tartós és nem kitapintható és nem elhanyagolható, hogy olcsóbb, mint a transzferpapírral történő nyomtatás.

3D matrica, műgyantás dombormatrica

A műgyantás dombormatrica kiválóan alkalmas számos termék és berendezés tartós és dekoratív emblémázására. Ideális megoldás pl. autó, számítógép, fürdőszoba/szaniter, klíma, irodatechnika, reklámajándék, reklámtárgy stb. egyedi logózására. Felhasználási lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.

A dombormatrica 2-3 mm vastagságú, áttetsző réteget alkotó műgyantával van borítva. Ez a műgyanta réteg megvédi a mintát a sérüléstől, időjárástól. 3D tulajdonságával a mintát „kiemeli” a síkból, jól láthatóvá téve és megkülönböztetve a hagyományos matricák közül.

A műgyantás dombormatrica vagy 3D matrica előnyei:

  • tiszta, fényes, időjárásálló felület
  • nem karcolódik, kopásálló
  • vízálló, hőálló, fagyálló, UV-álló
  • bármilyen alakkal készülhet, egyedi, hajlékony, rugalmas, ívesen is felragasztható
  • erős tapadás, hosszú élettartam
  • kihelyezése egyszerű, kültéren és beltéren is használható

Gravírozás

A gravírozás főként valamilyen anyag bevágását jelenti keményebb tárggyal, de újabb technológia például a lézergravírozás, ahol nem keményebb anyaggal, hanem lézerrel történik a barázdák létrehozása, vagy ide tartozik a Pyrography, ami fa vagy más anyagok díszítése égésnyomokkal valamilyen felhevített eszközt használva.

Manapság a gravírozást ősi technikáját felváltották a marógépek, a CNC gravírozók, a lézergravírozó gépek, a famarók és a pirográfiai eszközök.

Tamponnyomás

A tamponnyomás egy mélynyomási eljárás, amelyben az ún. tampon viszi fel a festéket közvetlenül a kiválasztott anyagra, tárgyra. Az eljárás során a tampon felveszi a festéket egy kliséről (ami sima lap, melybe a nyomatot marták). A különlegesség, hogy ezzel a módszerrel domború, homorú és egészen extrém alakú felületet is megnyomhatunk, hiszen a tampon a szilikonkaucsuk révén – melyből áll – könnyen alakítható és festéktaszító, így pontos lenyomatot tud hagyni akár gömb alakú tárgyon is. A festéket átadó bélyeget nevezzük tamponnak és innen kapta a nevét is az eljárás: tamponnyomás.

Fa, üveg, kerámia, műanyagok, fémek, papír, bőr, agyag felületek emblémázására egyaránt alkalmas. Egyes anyagok előkezelést, pl.: vegyi tisztítást igényelnek és vannak anyagok, amelyik utókezelést, a grafika tartósságának érdekében. A szitázási technikákkal elérhető legkisebb mérethez képest kisebb és pontosabb nyomatok is lehetségesek ezzel a technikával.

Szitanyomás

Ezt az ősi technológiát már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták Japánban és Kínában, főleg a finom kelmék díszítésére. A XIX. század ipari forradalmában támadt fel a textiliparban, ahol is filmnyomtatásnak nevezték el a mai szitanyomást.

A közelmúltban igen sokat fejlődött ez ősi technológia, elsősorban kis példányszámú sokszorosításban terjedt el.

Szitázni szinte bármit lehet és bármilyen festékkel, akár világító festékkel is. (A technológia egy bizonyos méret alatt azonban már pontatlan.) A szitázási eljárásban nyomóforma, azaz a nyomósablon hordozója egy szövet, amelyet feszesen a formakeretre rögzítünk és nyitott szemrendszerű. A forma nyomatmentes részeit a szitán sablon fedi, azaz be van csukva, hogy a festék ne tudjon áthatolni rajta, míg a nyomatképet hordozó részei nyitottak, így a festék könnyedén átfolyik. A szitanyomtatás során a festéket egy kissé ferdén elhelyezkedő festéklehúzó kés nyomja dörzsölő-kenő mozgással a szitaszövet nyitott részén keresztül a nyomtatandó anyagra.

A szitanyomtatás hátránya a nyomat viszonylag hosszú száradási ideje a vastag festékréteg miatt és hogy nem lehet a nyomatokat egymásra helyezni, így viszonylag nagy a helyigénye. Kisebb darabszámban történő sokszorosításra kiválóan alkalmas.

Hímzés

A 20. század dísztárgyairól (párnákról, falvédőkről, terítőkről) napjainkban a hímzett motívumok átkerültek használati tárgyaira, mondhatni újra divatba jöttek. Pólók, cipők, kiegészítők, díszpárnák – gyakorlatilag bármilyen vászon, szövet, bőr – díszíthető hímzéssel.

Textil szájmaszk egyedi logóval!

Nagy örömünkre az ország nagyobb részében megszűntek a korlátozások és visszatérhetünk a mindennapi teendőinkhez! Azonban FONTOS továbbra is figyelnünk a megelőzésre! Segítsd kollégáid / ügyfeleid

Elolvasom »

Unaloműző Kárpit

80×120 cm méretben, 3 féle mintával rendelhető, PVC molinó anyagból készült, játékra buzdító “szőnyeg”, amit egyszerűen leterítesz a padlóra (vagy a kertbe) és gyermeked egyedül

Elolvasom »